Portfolio Hilde Berkers

najaar 2020 – in samenwerking met Lonneke den Haan

POSTNL: 'WIJ RIJDEN OP JOUW KARTON'

Mede door de coronapandemie bestellen we veel meer online. Daardoor is er een overschot aan karton ontstaan, dat niet meer allemaal te recyclen is. In ons onderzoek kwamen we erachter dat afval karton een grondstof kan zijn voor de productie van biobrandstof, daarvoor hebben we contact gehad met Stijn Effting, (Program Manager Renewable Chemicals and Fuels bij de haven van Rotterdam.)

Zo kwamen we op ons concept: koeriersbedrijf die rijdt op biobrandstof en de optie biedt aan klanten om het karton waar het pakket in bezorgd wordt weer mee terug te geven. Zodat er van dat karton biobrandstof kan worden gemaakt.

Het idee is een statiegeldsysteem waarbij klanten die online bestellen de kartonnen doos weer mee terug kunnen geven aan de bezorger en in ruil daarvoor korting krijgen op hun verzendkosten op de volgende bestelling. Het is een spaarsysteem, dat wil zeggen dat je korting kunt opsparen totdat je bijvoorbeeld gratis verzendkosten hebt. De korting in euro’s wordt bepaald aan de hand van het gewicht van het karton.