Portfolio Hilde Berkers

THE MICROBIAL MAP OF ROTTERDAM

“Wat als kunstenaars, wetenschappers en bacteriën samen ‘hoogwaardige kleur’ ontwikkelen als een duurzaam alternatief voor op petroleum gebaseerde pigmenten en kleurstoffen?”

Coloured by Flavo is een onderzoek van o.a. biodesigner Emma van der Leest. Flavobacteriën worden in verschillende omgevingen in de bodem en in zoet water aangetroffen. Flavo is zwart en wit als ze door een microscoop worden gezien, maar vanwege zijn structurele kleur lijkt het bij blootstelling aan licht metaalachtig groen, blauw of soms zelfs oranje. Samen met een groep studenten van WDKA gingen we er naar op zoek. Met behulp van de flavobacteriën creëerden we de kaart van Rotterdam.

Kleur vormt de kern van de creatieve industrie en is cruciaal voor de kwaliteit van ons leven. De meeste kleurstoffen die in artefacten worden gebruikt, hebben prestatieproblemen (bijv. intensiteit en stabiliteit) en zijn vaak gebaseerd op aardolieproducten en/of overgangsmetalen.

Schermafbeelding 2020-10-02 om 17.26.42

Momenteel is de keuze voor biobased high-performance kleuren beperkt. ‘Structurele kleur’ (SC) is een haalbaar, duurzaam alternatief. De beste voorbeelden zijn te vinden in de natuur (bijvoorbeeld in pauwenveren), waarin nanostructuren interageren met invallend licht om intense tinten te reflecteren. Eerder is er aangetoond dat SC kan worden gecreëerd door niet-schadelijke Flavobacteriën die worden gekweekt op laagwaardig industrieel afval.

Meer informatie over dit onderzoek lees je hier.