Portfolio Hilde Berkers

najaar 2019 – in samenwerking met Annemarijn Mulder

Slowing down fast fashion

De textielindustrie is een van de grootste vervuilers van onze planeet
Dit komt voornamelijk door fast fashion ketens die elke maand nieuwe collecties uitbrengen zodat wij kunnen shoppen. Door de automatisering van de mode-industrie is er een verandering ontstaan van slow fashion naar fast fashion. Daar waar mode vroeger duurzaam en ambachtelijk werd geproduceerd, is het nu een massaproduct geworden. In Nederland is het zelfs zo dat 80% van onze kledingmarkt fast fashion is. Door deze overconsumptie belandt er jaarlijks 145 miljoen kilo kleding op afvalhopen. Met ‘Slowing Down Fast Fashion’ willen we aandacht creëren voor dit probleem.

We namen fast fashion geluiden op tijdens Black Friday, die we via een systeem door vertaalden naar een weefpatroon. Vervolgens weefden we ‘de geluiden’ tot een lap > letterlijk verlangzamen van fast fashion. Het kostte ons 72 uur om dit te weven.

Slowing Down Fast Fashion werd tentoongesteld in de Swapshop in het centrum van Rotterdam. Op deze manier konden we niet alleen de ideologie van het project laten zien, maar hadden we ook de mogelijkheid om consumenten een nieuwe, duurzame manier van winkelen te laten zien. We communiceerden ons project door labels met een QR-code te verspreiden in fast fashion ketens als ZARA en H&M.