Loading

Het tekort aan orgaandonoren is nog altijd een groot probleem

Jaarlijks overlijden er tussen de 130 en 150 mensen omdat een donororgaan te laat komt. Er wordt onderzoek gedaan naar andere mogelijkheden tot orgaantransplantaties, zo stuitten we in ons onderzoek op een interessant artikel over het begrip xenotransplantatie. Xenotransplantatie is de transplantatie van levende cellen, weefsels of organen van de ene naar de andere diersoort, bijvoorbeeld van varken naar mens. We namen contact op met de auteur van het artikel, Bernard Roelen. Hij is bioloog en universitair hoofddocent (UU) en doet onderzoek naar de kweek van menselijke organen in dieren.

In theorie is het mogelijk om menselijke stamcellen in het embryo van een varken te plaatsen waardoor er een menselijk orgaan in een varken kan groeien. 

Dit kan wel eens dé oplossing zijn voor het orgaantekort, maar de wet in Nederland staat het onderzoeken van menselijke organen in dieren niet toe. Daarom is het voor biologen moeilijk om van deze techniek werkelijkheid te maken.

Daarnaast is deze techniek natuurlijk niet voor iedereen wenselijk. Het roept veel vragen en ethische discussies op. Met onze campagne zochten we naar mogelijkheden om deze techniek bij het publiek te introduceren.

We startten de campagne ‘Mogen wij uw aandacht voor het varken?’, een handtekeningenactie in de vorm van een spaarvarken. Ter promotie bedachten we ’s werelds eerste donorboerderij waar patiënt en donor met elkaar verbonden kunnen worden. Dit als doel mensen kennis laten maken met dit controversiële maar levensreddende concept.

Een introductiecampagne voor een controversiële maar levensreddende techniek

Back To Top